سخنگوی وزارت امور خارجه در نشست هفتگی با خبرنگاران گفت: تنها راهحلی که جمهوری اسلامی ایران به آن اعتقاد دارد تشکیل دولت واحد فلسطینی از بحر تا نهر است.
ناصر کنعانی سخنگوی وزارت امور خارجه امروز (دوشنبه) ۲۲ آبان ماه در نشست هفتگی با خبرنگاران به تشریح آخرین تحولات در حوزه سیاست خارجی پرداخت.
وی در ابتدا به اوضاع جاری در غزه و جنایات رژیم صهیونیستی در این منطقه پرداخت.
سخنگوی وزارت امور خارجه به حمایتهای تمام عیار آمریکا از این رژیم اشاره کرد و گفت: در همه جای دنیا در مقابل بیمارستانها یک تصویر است بوق زدن ممنوع که برای بیماران بستری در بیمارستانها مشکلی ایجاد نشود، دنیا برای رژیم صهیونیستی یک علامت جدید طراحی کند حمله با گلوله و موشک به بیمارستانها ممنوع. رژیم صهیونیستی با کمال وقاحت بیمارستانهای غزه را بمباران و موشک باران کرده است و با کمال بی شرمی و در اوج وحشیگری بیمارستان شفا در غزه را در محاصره کامل قرار داده است.
کنعانی خواستار اقدام عملی و بازدارنده جامعه جهانی در مقابل این جنایات شد و افزود: از دولتهایی که تاکنون مانع از توقف جنگ شدهاند میخواهیم که اجازه دهند شورای امنیت به وظیفه خود برای برقراری صلح و امنیت بینالمللی عمل کند.
* ایران در حمایت از مردم غزه چه کرد؟
این دیپلمات ارشد ایرانی درباره اقدامات دستگاه دیپلماسی در خصوص وضعیت اسفبار غزه گفت: وزارت امور خارجه از ابتدا مجموعه اقداماتی را در سطوح ملی، منطقهای، اسلامی، عربی و بین المللی آغاز کرده و همچنان به این تلاش ها ادامه میدهد. در سطح ملی اعلام کردیم که اقدام نیروهای مقاومت فلسطین در انجام عملیات ضد صهیونیستی مشروع و در چارچوب حقوق شناخته شده ملت تحت اشغال فلسطین برای مقابله با رژیم اشغالگر و آزادی سرزمین آنها بود و این حق مشروع از منظر حقوق بینالملل مورد شناسایی و تایید همه مجامع بینالمللی و دولتهاست.
وی ادامه داد: ایران در حوزههای مختلف از جمله منطقهای بلافاصله تلاش کرد با دولتهای موثر در ارتباطاتی که دارند با طرفهای ذیربط و مجامع بینالمللی متقاعد و ترغیب کنند اقدامات سریع را برای جلوگیری از عملیات نظامی رژیم صهیونیستی انجام دهند. رئیس دستگاه دیپلماسی سفرهای دورهای به کشورهای منطقه انجام داد. مکالمات تلفنی رئیس جمهور با تعداد قابل توجهی از سران کشورها و تلاش برای فعال تر کردن سازمان همکاری اسلامی که شاهد برگزاری اجلاس فوق العاده این سازمان در جده بودیم. در حوزه سازمان ملل نامههایی که وزیر خارجه به دبیرکل سازمان ملل نوشت و طرح موضوع در نشست های مختلف در سازمان ملل و درخواست از کشورهای عضو شورای امنیت برای ایفای نقش آنها.
سخنگوی وزارت خارجه با اشاره به سفر امیرعبداللهیان به سازمان ملل و سخنرانی انجام شده و گفتوگو با دبیرکل سازمان ملل که موجب خشم رژیم صهیونیستی و مقامات آن شد، گفت: ایران در همه سطوح تلاشهای لازم را انجام داده و از ابتدای این بحران تلاش برای اینکه سازمان همکاری اسلامی اجلاسی را در سطح عالی برگزار و نقش بازدارنده و موثر خود را ایفا کند که اگرچه با تاخیر ولی خوشبختانه منجر به برگزاری این نشست شد و رئیس جمهور ایران هم در این نشست شرکت کرد. نشستی در این سطح با مشارکت سطح عالی با مفاد قوی و قابل قبول در این نشست دال بر این است که تلاشهای ایران برای بسیج کردن کشورهای منطقه ای و عربی و اسلامی و جلب توجه هر چه بیشتر افکار عمومی دنیا و دولتها به موضوع فلسطین موفق بوده است.
کنعانی اضافه کرد: چهار اولویت اصلی در صدر اولویت های ایران بود که اول از همه توقف جنگ و پایان اقدامات نظامی رژیم صهیونیستی، رفع محاصره و ارسال کمکهای انسانی برای مردم تحت محاصره غزه و مقابله با اقدامات قهری این رژیم برای کوچاندن ملت فلسطین از شمال غزه و یا به خارج از غزه بود. رایزنیهایی با مصر در این خصوص صورت گرفت. سه دور گفتوگوی تلفنی وزیر خارجه با همتای مصری و گفتوگوی رئیس جمهور با همتای مصری این موضوع کمک رسانی و گشایش گذرگاه رفح از جمله موضوعات مورد تأکید بود.
وی گفت: مجموعه این تلاش ها را در حوزه دیپلماتیک با جدیت انجام داده و ادامه خواهیم داد. در حوزه مردمی نیز اقشار مختلف ملت ایران نشان داد همراه و حامی ملت فلسطین و مخالف جنگ تحمیلی این ژریم علیه مردم غزه هستند.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی افزود: ایران تلاش کرد هزینههای اخلاقی رژیم صهیونیستی در دنیا را افزایش دهد برای دولتهایی که علیرغم خواست ملتهای خود در کنار این رژیم هستند و مانع آتشبس هستند و میگویند هنوز زمان برای آتشبس فرا نرسیده است. به تلاشهای خود با جدیت ادامه می دهیم و به این مسیر ادامه میدهیم.
* سفر هیأت ۳۰ نفره طالبان به ایران
به گزارش فارس، کنعانی درباره سفر هیأت ۳۰ نفره طالبان به تهران بیان کرد: درباره حقآبه هیرمند گفتم که در بحث این حقآبه در گفتوگوهایی که داشتیم مقامات ایران در سطوح مختلف مطرح کردند و جزو خواسته های ایران است. درباره این سفر هم توضیحات لازم را قبلا دادیم.
وی ادامه داد: این سفر در جهت تقویت مناسبات اقتصادی و تجاری دو کشور بود. ایران همانطور که نماینده ویژه ایران در امور افغانستان اشاره کرد در این سفر تلاش کرد اثبات کند که به عنوان یک کشور دوست و برادر در کنار ملت افغانستان است تا به ملت این کشور در گذر از تحریمها و فشارهای ظالمانه علیه این ملت کمک کند که شرایط اقتصادی و معیشتی مردم افغانستان بهبود یابد. مناسبات ایران و افغانستان در حوزههای اقتصادی و تجاری که مورد اولویت دو کشور است ارتقاء یابد. نتایج سفرها برای دو کشور و ملت امیدآفرین بوده است. پنج سند همکاری در پایان این سفر امضا شد در زمینههای اقتصادی بوده است.
به گزارش فارس، این دیپلمات ارشد ایرانی افزود: امیدواریم دو ملت نتایج این تلاشها را ببینند و بهره لازم را ببرند.
* نشست ریاض و تحفظات ایران
سخنگوی دستگاه دیپلماسی درباره نشست ریاض گفت: اصل برگزاری این نشست یک توفیق بود و در نتیجه تلاشهای ایران و همکاری دولت عربستان این نشست برگزار شد.این که ملتها در سراسر جهان به خصوص جهان اسلام در طول بیش از یک ماه گذشته درخواست داشتند که دولتهای اسلامی به ویژه در حوزه کشورهای اسلامی اقدام و تلاش و اهتمام لازم را برای حمایت از ملت فلسطین انجام دهند علاوه بر نشستی که پیش از این در جده برگزار شده بود برگزاری نشست ریاض نشانگر آن است که دولتها علاوه بر مواضع خوبی که پیش از این داشتند به صورت ملی اهتمام جدی نشان دادند که با این اجتماع بزرگ و اثرگذار در ریاض نشان دهند که در حمایت از قضیه فلسطین نگاه مشترک و جدیت لازم را دارند. نفس برگزاری اجلاس توفیق مهم بود که حاصل شد.
وی گفت: مفاد بیانیهای هم که صادر شد قوی و متین در حمایت از ملت فلسطین و محکوم کردن جنایات جنگی رژیم صهیونیستی و درخواست پایان بخشیدن به حملات ظالمانه این رژیم و ضرورت گشایش مسیرهای ارسال کمکهای انسانی به مردم فلسطین به ویژه در نوار غزه و پیگیری حقوقی و کیفری جنایتکاران صهیونیستی آمد. تحفظات رسمی ایران در ارتباط با بندهایی از این قطعنامه که همواره در مجامع بینالمللی اعلام میکردیم در این قطعنامه بود و ایران در نشستهای کارشناسی آماده سازی پیش نویس مفاد و تحفظات خود را بیان کرد و در خاتمه نشست طی یادداشت رسمی تحفظات ایران به صورت رسمی به دبیرخانه سازمان همکاری اسلام منعکس شد.
کنعانی ادامه داد: این نشست در این سطح عالی با درخواستهای روشن برگزار شد و اقدام موفقی بود. اینکه آیا این نشست کافی بوده، نه، این نشست ضروری و لازم بوده و نیازمند پیگیری و اجرای مفاد قطعنامه است و دبیرکل سازمان همکاری اسلامی ملزم به پیگیری مفاد شد و کمیتهای که قرار شد شکل بگیرد موارد مصرح در متن قطعنامه را به صورت جدی در مجامع بینالمللی از جمله سازمان ملل دنبال کند.
وی گفت: طبیعتا ملت فلسطین انتظار دارد که دولتهای اسلامی علاوه بر نشستهای جدی و صدور قطعنامهها و بیانیههای محکم در حوزه عملی اقدامات ضروری را انجام دهند.
سخنگوی وزارت خارجه افزود: ایران امیداور است علاوه بر سازوکارهای چندجانبه از جمله در چارچوب سازمان همکاری اسلامی، کشورهای اسلامی از ظرفیتهای ملی خود برای اعمال فشار بر این رژیم به منظور پایان بخشیدن به این جنگ ظالمانه استفاده کنند. رئیسی در نشست اکو مواضع ایران را با قاطعیت و جدیت بیان کرد و در مذاکرات دوجانبه این موضوع را با جدیت مورد توجه قرار داد.
کنعانی ادامه داد: استفاده از ظرفیت بریکس و جنبش عدم تعهد و مکاتباتی که ایران انجام داد این موضوع را پیگیری کرد. دنیا نسبت به موضوع فلسطین مسؤولیت دارد و همه باید به این مسؤولیت خود عمل کنند.
وی درباره اظهارات مقامات آمریکا در مورد حمله به نیروهای ایرانی گفت: آمریکاییها به دنبال فرافکنی و انحراف اذهان عمومی از واقعیات هستند. آنها همواره اتهامات بی اساس و اثبات نشدهای را همچون دستور گرفتن نیروهای مقاومت منطقه از ایران را مطرح و بر مبنای آن قضاوت و اظهارات غیرقابل قبولی را مطرح میکنند. گروههای مقاومت در منطقه نه از ایران دستور میگیرند و نه ما دستورالعملی را به آنها ابلاغ میکنیم. آنها خودشان براساس ملاحظات خود تصمیم و اقدام میکنند. آمریکا به جای اتهام به اقدامات خود توجه کند. ایران از همان ابتدا نگرانی خو درا نسبت به گسسترش ابعاد جنگ اعلام کرده و این موضع اصولی را تکرار میکند.
وی در پاسخ به سؤالی درباره احتمال ورود ایران به جنگ غزه بیان کرد: استمرار پشتیبانی همه جانبه آمریکا از جنایت این رژیم و مخالفت با برقراری آتش بس می تواند منجر به گسترش جبهههای جدید از سوی جریان مقاومت شود. آمریکا باید این مسأله را درک کند تنها با توقف فوری کشتار و جنگ علیه مردم غزه و رفع محاصره انسانی غزه و خروج فوری نظامیان صهیونیست از منطقه میتواند از گسترش دامنه جنگ و تسری آن به منطقه و یا ورود دیگر گروههای مقاومت جلوگیری کند. این به رفتار رژیم صهیونیستی و دولت آمریکا به عنوان حامی این رژیم بستگی دارد.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پاسخ به سؤالی تصریح کرد: جمهوری اسلامی ایران درباره مسأله فلسطین به تنها راهحلی که اعتقاد دارد تشکیل دولت واحد فلسطینی از بحر تا نهر است. آقای رئیسی در ریاض نیز این موضوع را به صورت جدی مورد تأکید قرار داد و راهکار دیپلماتیک ایران که از چند سال پیش در سازمان ملل به تصویب رسیده مبنی بر برگزاری همه پرسی فراگیر از شهروندان حقیقی فلسطین در داخل و خارج اعم از مسلمانان، یهودیان و مسیحیان یاد کرد و این موضوع را تببین کرد. موضع اصولی ایران همواره روشن بوده و این موضع تغییر نکرده است.
* ارسال کمکها به مردم غزه
وی درباره خبر منتشر شده مبنی بر مخالفت رژیم صهیونیستی برای ارسال کمکهای انساندوستانه ایران به غزه گفت: عمده کمکهای ارسالی در داخل مصر انبار شده و میزان کمکهای ارسالی براساس اعلام منابع ذیربط از جمله صلیب سرخ به مثابه قطرهای در مقابل دریاست. این نشانگر آن است که همه اصول اولیه انسانی و اصول و قوانین شناخته شده بینالمللی توسط رژیم صهیونیستی در حال نقض است. در گفتوگوهای قبلی ایران با مقامات مصر و وزیر خارجه این کشور و در گفتوگوی اخیر دو رئیس جمهور تلاش بیشتر مصر برای اینکه این گذرگاه را برای ارسال هر چه بیشتر کمکهای انسانی به غزه باز کند مورد تأکید جدی ایران بوده است.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پاسخ به سؤالی تصریح کرد: حمایت ایران از مقاومت امر پوشیده و پنهانی نیست. مقاومت ضد صهیونیستی در منطقه را مشروع و دارای حق شناخته شده بینالمللی برای دفاع از خود در مقابل رژیم اشغالگر میدانیم. رژیم صهیونیستی جنگهای متعددی را به منطقه تحمیل کرده و اکنون در حال جنگ نابرابر علیه مردم غزه است. به حمایت سیاسی و معنوی خود از مقاومت با جدیت ادامه میدهیم. گروههای مقاومت از توان و قدرت نظامی برای مقاومت علیه رژیم صهیونیستی برخوردارند و این توانمندی را در بازههای زمانی نشان دادند. ادعاهای رژیم صهیونیستی پوچ و واهی است و به دنبال آن هستند که با طرح اتهامات علیه ایران شکست مفتضانه خود از مقاومت در منطقه را توجیه کنند. طوفان الاقصی نشان داد که مقاومت این توانایی و اقتدار را دارد که هم طراحی، تصمیم و هم اجرایی و عملیاتی کند و هم از خود در مقابل رژیم صهیونیستی دفاع و این رژیم را در عملیات نظامی دچار فرسایش کند.
وی در پاسخ به سؤالی درباره پیامهای آمریکا به ایران گفت: آمریکاییها پیام میدادند ما به دنبال گسترش جنگ در منطقه نیستیم.پاسخ ما همان چیزی است که قبلا اعلام کردیم که گروههای مقاومت در منطقه نه تحت امر ما هستند و نه تحت امر ما تصمیم میگیرند. پیامهای دولت آمریکا با آنچه در عمل در حال انجام است تناقض دارد. آمریکا مسؤول تداوم جنگ است و با تمام توان در کنار رژیم صهیونیستی است. دولت آمریکا باید تناقض گفتاری و رفتاری به افکار عمومی دنیا پاسخگو باشد.
ویدیو:
سرنوشت دختر علوم تحقیقات
در دارالخلافه با بهزاد یعقوبی
مرز حریم خصوصی و عرصه عمومی کجاست؟